Internet – prostor bez izborne tišine

Predizborna kampanja ušla je u završnicu, a u ponoć je počela predizborna tišina i trajaće do nedelje u 20 časova kada se zatvaraju biračka mesta. Tokom naredna tri dana učesnici u izborima ne smeju da plasiraju svoje poruke putem medija, da održavaju predizborne skupove niti da ističu proagandni materijal na udaljenosti manjoj od 50 metara od birališta. Internet je, međutim, i po tom pitanju i dalje slobodan prostor, kojeg niko ne kontroliše i ne može da sankcioniše.

Posle ponoći, i u vreme predizborne tišine, političke stranke i njihovi kandidati će preko bilborda, plakata i putem interneta ipak moći da nam govore za koga da glasamo.

Zakon o izborima zabranjuje pojavljivanje u novinama, na televiziji i na radiju, ali ne može da zabrani da stranačke simbole birači vide na internetu ili da dobiju partijski SMS koji mogu da pročitaju i na udaljenosti manjoj od propisanih 50 metara.

“U ovom trenutku pola tih stvari nije uopšte regulisano, ali mi ni neke druge stvari nemamo dobro regulisane u izbornom zakonodavstvu i to je stvar kojom bi potencijalno trebalo da se bavi nekakva državna izborna komisija koju mi očekujemo već petnaestak godina sa idejom da se formira i da kontroliše izborni proces”, kaže Đorđe Vuković iz CESID-a.

Čak i kada bismo za naredne izbore oformili jednu takvu komisiju, pitanje je da li bi i ona za potrebe predizborne tišine mogla da ućutka strane kompanije.

One koje drže popularne društvene mreže poput Fejsbuka i Tvitera i preko njih, sasvim legalno, plasiraju partijske oglase i u vreme predizborne tišine.

Iz Šer fondacije koja se, između ostalog, bavi i zaštitom prava građana na internetu, apeluju na političke stranke da u tišini budu dosledni i ne postavljaju oglase ni u veb sferi.

“Svi pojedinci mogu izneti svoje mišljenje, ali političke partije ne mogu koristiti mehanizme za oglašavanje putem društvenih mreža. Šer fondacija će u toku predizborne tišine raditi monitoring i prikupljati podatke o svim oglašavanjima političkih partija odnosno plaćenim aktivnostima koje imaju za svrhu propagiranje glasanja na određeni način”, kaže Đorđe Krivokapić iz Šer fondacije.

Rad stranaka građani monitoringuju tokom mandatnog perioda i na to kako će glasati na sam dan izbora kampanja ne može mnogo da utiče, smatra politikolog dr Duško Radosavljević.

“Treba potpuno ukinuti izbornu ćutnju, a mi bi možda izbornim pravilima trebali nešto drugo da regulišemo. Recimo, uticaj ili korišćenje državnih, pokrajinskih i gradskih resursa za sprovođenje kampanje, a ovo samo po sebi ne znači ništa”, napominje Radosavljević.

Ipak, sve dok stoji u Zakonu, mora da se poštuje. Međutim, iskustva sa prethodnih izbora pokazala su da stranke u trci za glas više ne beže od kršenja izbornih pravila.

Takav scenario bez dileme naši sagovornici očekuju i 24. Jedino ostaje da licitiraju hoće li stranke pribegavati novim metodama ili onim starim, već oprobanim.

(Izvor: RTV)

O autoru

urednik

Upiši komentar